Image
7/17/23

Güneşin Cildimize Etkisi Nedir?

Güneş ışınlarının cildimiz üzerinde hem olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkilere de sahip olabilir. Yeterli miktarda alınan güneşin D vitamini deposu olması, cilt sağlığını güçlendirmesi gibi olumlu etkilerinin olmasının yanı sıra yoğun bir süre güneş ışığına maruz kalmanın sonucunda cilt yanığı, cilt kanseri gibi ciddi olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.

Güneş Işığının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Güneş ışığı, kemik sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için başlıca önemli etken olan D vitamini kaynağıdır. Cildimizdeki kolesterolün UVB ışınları tarafından etkilenmesiyle birlikte vücutta D vitamini sentezlenmesini sağlar. Güneşli günlerde daha enerjik, mutlu ve pozitif hissetmemiz doğru orantılıdır.. Bunun nedeni güneş ışığının serotonin seviyelerini artırarak ruh halini yükseltmesi ve depresyon semptomlarını azaltmasıdır. Dolayısıyla moral ve ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisi de bilinen bir gerçektir. Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi de bulunur. Bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonunu artırır ve bazı hastalıklara karşı koruma sağlar. Güneş ışınları, uyku düzenini düzenleyen melatonin hormonunun salınımını düzenler. Buna bağlı olarak doğru miktarda güneş ışığı almak, uyku kalitesini artırabilir ve uyku bozukluklarını azaltabilir. 

Olumlu etkilerinin yanı sıra güneş ışığına aşırı maruz kalmak bazı zararlar da taşır ve bu olumsuz etkilerini de göz ardı etmemek gerekir. Öncelikle aşırı güneş ışığına maruz kalmak ciltte yanıklara, güneş lekelerine, kırışıklıklara ve cilt kanserine neden olabilir. UVB ve UVA ışınları cilt dokusunda hasara yol açabilir. Yine aynı şekilde aşırı güneş ışığına maruz kalmak gözlerde yanma, kızarıklık, tahrişe ve ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabilir. Uzun süre güneş aktunda kalındığında aşırı terleme ve su kaybı yaşanabilir. Yoğun güneş ışınları vücut ısısını artırarak dehidrasyona ve hatta güneş çarpmasına yol açabilir.

Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Güneş ışığından yararlanmak vücut sağlığı açısından önemli ancak aşırı maruz kalmaktan kaçınılması gerektiği unutulmamalı. Güneşe çıkıldığında, özellikle öğle saatlerinde güneşin en yoğun olduğu zamanlarda güneş koruyucu kremler kullanmak, uygun kıyafetler giymek ve güneş gözlüğü takmak önemli. 

Bu zararlı ışınlardan korunmanın en etkili yollarından biri de güneş kremi kullanmaktır. Cildini güneşin zararlı etkilerinden korurken aynı zamanda cildini beslemeye ve nemlendirmeye yardımcı olacak güneş koruyucularını günlük rutinin eklemelisin. 

Güneş Koruyucu Nedir?

Güneş kremleri ve güneş koruyucular, güneşin zararlı UV ışınlarından kaynaklanabilecek cilt yanıklarını, güneş lekelerini, kırışıklıkları ve cilt kanseri gibi sağlık sorunlarını önlemek için kullanılan koruyucu ürünlerdir. Cilt üzerinde bir bariyer oluşturarak veya zararlı UV ışınlarını emerek cildi korur. Genellikle güneşten koruyucu faktör (SPF) adı verilen bir değerle etiketlenir. Bu SPF değeri, koruyucunun cildini UVB ışınlarından ne kadar süreyle koruyabileceğini gösteren değerdir. SPF50 olan bir güneş koruyucu, cildini yaklaşık 60 kat daha uzun süre güneşe maruz kaldığında oluşabilecek cilt yanıklarından koruyabilir. Güneş koruyucular gün boyu koruyuculuk sağlayamaz, etkisini korumak için düzenli olarak gün içinde tekrar uygulamak önemlidir.

Güneş Koruyucu İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Güneş koruyucu seçerken, ürünün SPF değerine ve cildinin ihtiyaçlarına uygun bir ürün tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Güneş koruyucu seçimi yaparken içeriğinde önemli olan birkaç noktaya dikkat edilmeli. SPF değerinin günlük kullanım için en az SPF 30 ancak ideal olarak SPF 50 tercih edilir. Cilt, uzun süreli güneşe maruz kalacaksa veya hassas cilde sahipse daha yüksek SPF değeri tercih edilebilir. 

Güneş koruyucularının hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlaması önemli. Bu nedenle, geniş spektrumlu korumaya sahip bir ürün seçilmelidir. Etikette "UVA" ve "UVB" ibarelerini aranmalı veya "geniş spektrumlu" veya "broad spectrum" ifadelerini içeren ürünleri tercih edilmelidir. 

Güneş koruyucu ürünlerin içerikleri cilt tipine göre değişebilir. Yağlı veya akne problemli bir ciltler, yağsız veya hafif formüle sahip olanları tercih edilmelidir. Yağlı cilt tipi için güneş koruyucu arıyorsan, sebum salgısını kontrol ederek ciltte yağlanmaya sebep olmadan, UV ve mavi ışık koruması hedefleyen Yağlı Ve Karma Ciltler İçin Matlaştırıcı Güneş Koruyucu Krem’e göz atabilirsin. 

Kuru veya hassas bir cildin varsa, nemlendirici özelliklere sahip olanları tercih etmelisin. Kuru cilt tipi için güneş kremi arıyorsan ciltte yağlanmaya sebep olmadan UV koruması hedefleyen, içerdiği nemlendirici aktiflerin desteği ile ciltte nem dengesini koruyan Yüksek Koruma Ve Nemlendirici Etkili Güneş Koruyucu Krem’i seçebilirsin.

Arbutin ve Niacinamide ile desteklenen formülüyle, ciltte leke oluşumunu önlemeyi ve cilt tonu eşitsizliklerinin giderilmesini hedefleyen Leke Karşıtı Ve Cilt Tonu Eşitleyici Renkli Güneş Koruyucu Krem aradığın güneş koruyucu olabilir.  

Güneş Koruyucu Nasıl Kullanılır?

Güneş koruyucuyu doğru miktarda ve düzenli olarak uygulandığında etkili bir koruma sağlar. Genellikle güneşe çıkmadan en az 15-30 dakika önce uygulanmalıdır. Bu süre ürünün cilde tam olarak emilmesine ve koruyucu tabaka oluşturmasını sağlar. Her iki saatte bir veya terleme, yüzme gibi su ile temas edilen aktivitelerden sonra tekrar uygulanması önerilmektedir.

Unutulmamalıdır ki UV ışınları her mevsimde mevcut. Bu nedenle, güneş koruyucuları yalnızca yaz aylarında ve güneşe çıktığımızda değil, aynı zamanda bulutlu günlerde ve kış aylarında da kullanılmalıdır. Ayrıca, güneş koruyucusunu sadece yüz ve vücut için değil, dudaklar, kulaklar ve diğer hassas bölgeler gibi korunması gereken tüm cilt yüzeyleri için de kullanmak önemlidir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için bu yöntemleri uygulamak ve gün içerisinde bol bol güneş koruyucusu kullanmak, cildini güneş yanıkları, erken yaşlanma, cilt kanseri ve diğer cilt problemlerinden koruyacaktır.

Diğer Bloglar

Image

Gözenek, Sivilce Ve Siyah Nokta Karşıtı Niacinamide Serum İle Tanışın!

Cildimiz, gün boyunca dış dünyayla temas halindedir ve bu temas, zamanla cildin sağlığını ve görünümünü de etkileyebilir. Günün telaşı ve yorgunluğu içinde cilt bakımını göz ardı edebiliyoruz. Ancak gün boyunca biriken yağ, kir ve makyaj kalıntıları cilt yüzeyinde birikirken, gözenekleri tıkar ve bu da onların genişlemesine neden olur. Bu genişlemiş gözenekler ve ciltteki yağ üretiminin artması sivilce ve siyah nokta gibi birçok cilt probleminin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.

Image

Artan Güneş Işığından Cildimizi Nasıl Korumalıyız?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin iç ısıtan sıcaklığı, doğanın canlılığı ve dışarıda keyifli vakit geçirmenin tadını çıkardığımız zamanlar da gelmiş demektir. Yazın ışıldayan güneşin altında dışarıda vakit geçirmek pek keyifli olsa da bu keyifli mevsim aynı zamanda cilt sağlığımız için bazı riskleri de beraberinde getirir. Artan güneş ışığıyla birlikte cilt sağlığımızı da korumak önemli bir sorumluluk haline gelir. Bu nedenle, yaz aylarında cilt bakımı rutinimizi güçlendirmek ve cildimizi artan güneş ışığından korumak için ekstra dikkat göstermek önemlidir.

Image

Cildinizi Kışın Etkilerinden Çift Aşamalı Temizlik İle Arındırın!

Kış mevsimi, cildimiz için pek çok zorluğu beraberinde getirir. Soğuk hava, rüzgar ve iç mekanlardaki ısıtma sistemlerinin kurutucu etkisi, cildimizin nem dengesini bozar ve hassasiyetini artırır. Bu dönemde cildimizi korumak ve sağlıklı tutmak için düzenli ve etkili bir temizlik rutini oldukça önemlidir.

Image

Arbutin Cilt Bakım Serumu ile Lekelerle Savaşın!

Her leke, cildin kendine özgü hikayesini anlatır ve onu oluşturan faktörlerin bir yansımasıdır. Güneşin sıcak ışıklarından hormonal değişimlere, yaşlanma belirtilerinden cilt yaralanmalarına kadar, birçok faktör cilt üzerinde leke ve iz bırakabilir. Ancak, bu izlerin bize anlattığı hikayeyi dönüştürmek mümkündür. İşte bu noktada, arbutin cilt bakım serumu sahneye çıkıyor.

The Purest Solutions, Academy

Cilt bakım meraklıları is here😍🤘